Veel gebruikte stofpatronen 

Er zijn honderden stof patronen en soorten stoffen die in de mode worden gebruikt. Sommige zijn zeer bekend, zoals strepen, terwijl andere onbekender zijn, zoals fleur-de-lis of ditzy. Bekijk de veel voorkomende stof patronen die in de mode-industrie worden gebruikt. 

Brokaat

Brokaat wordt vaak gebruikt voor stoffering en gordijnen, maar ook voor beddengoed en stoffen accessoires. Het is een zwaar materiaal dat op een jacquard weefgetouw wordt geweven. Brokaat wordt normaal gesproken geweven op een weefgetouw. Het is een aanvullende opslagtechniek; dat wil zeggen, het ornamentele brokaat wordt geproduceerd door een aanvullende, niet-structurele inslag naast de inslag die de kettingdraden bij elkaar grijpt. Het motief hiervan is om de indruk te wekken dat het weefsel daadwerkelijk is geborduurd. Een echt brokaat heeft een verhoogd ontwerp dat er geborduurd uitziet, maar in werkelijkheid is de stof geweven. Brokaat is vaak gemaakt van zijde of satijn en absorbeert vaak metalen draden of soortgelijke decoratieve accenten. De kleuren zijn normaal gesproken wat ingetogen en de stof wordt vaak gebruikt in traditionele decoratie schema's.

Damast 

Net als bij brokaat, wordt damast geweven op een jacquard weefgetouw en heeft het een verhoogd ontwerp dat in de stof is geweven, meestal een bloemenpatroon. Het is vaak gemaakt met luxe en rijke materialen zoals zijde. Normaal gesproken heeft damast stof een glans en geeft het een duur ogend tintje. Damast is over het algemeen eenkleurig of toon-op-toon, maar is soms kleurrijker. Dit ietwat formele ontwerp werkt het beste in een formele of traditionele patronen.

Fleur-de-Lis

Een symbool van de Europese monarchie, met name de Franse monarchie, sinds de middeleeuwen is de fleur-de-lis, ook wel lelie. Het gestileerde ontwerp toont drie of vier bloembladen met een band aan de onderkant. Het is een zeer formeel, traditioneel ontwerp, maar wordt vaak gecombineerd met andere elementen, waardoor het een mooi accent vormt voor zowat elke stijl.