Kwaliteiten van goed vlees

Hoe weet je of een steak goed is? Hoe beoordeel je het vlees dat achter de toonbank zichtbaar is? Is het kunstmatig getrimd met rood of roze licht voor een betere kleur? Is het varkensvlees biologisch gecertificeerd? Bij het kopen van voedsel bij een vlees groothandel, kip groothandel of halal groothandel is het niet eenvoudig om erachter te komen of het voedsel echt goed is. Bacteriën bederven vlees voornamelijk als gevolg van onjuiste hygiëne. Dit verandert vervolgens de geur, textuur en smaak. Het vlees wordt daardoor oneetbaar. Je moet vervolgens dingen weg gaan gooien. Met een beetje ervaring kun je fijne kwaliteitsgebreken opsporen.

De structuur van de vezel

De hoeveelheid en configuratie van grove vezels kan in de regel met het blote oog worden waargenomen. Enerzijds zijn ze nodig voor de consistentie van het vlees; niettemin zijn te veel grove vezels nadelig voor de teerheid van het vlees. Vlees van jonge stieren (een niet gecastreerd mannelijk dier) heeft een grovere structuur dan vlees van vaarzen. Geen enkel soort vlees mag worden ingeklapt of verwijfd lijken. Als je met je duim op het vlees drukt, mag het niet meegeven en mag het niet sponsachtig aanvoelen.

Ten minste houdbaar tot

De houdbaarheidsdatum dient zoveel mogelijk te worden gehanteerd, omdat het de vroegste datum is waarna een levensmiddel zijn onderscheidende kenmerken, zoals geur, smaak en voedingswaarde, behoudt, als het op de juiste manier wordt bewaard. Het mag niet worden verkocht na de houdbaarheidsdatum, tenzij de leverancier bevestigt dat het vlees nog perfect is. De consument moet bepalen of vlees ook na de houdbaarheidsdatum nog smaakgenot blijft bieden.

De versheid

Je kunt zien of de sappigheid van vlees en vis goed of slecht is door naar de snijranden van onderdelen te kijken. Als het vlees in zijn eigen vloeistof ‘drijft’, is het van slechte kwaliteit, of het nu verpakt is of open achter de toonbank ligt.